Naar hoofdinhoud

Bodemgesteldheid in proefstroken

Binnen het project Klimaatadaptatie Zeeland is het verbeteren van de biodiversiteit een belangrijke activiteit waar alle partners de schouders onder zetten. We willen allemaal dat de wijken mooier, diverser en gezonder worden. Verschillende zadenmengsels zijn ingezaaid in Westerzicht in Vlissingen en rondom de Meanderlaan in Middelburg. Het zijn vier verschillende mengsels met benamingen als Stroomdalflora, Bijenhabitat, Kruidenrijk en Bloemrijk.

Biodiversiteit is een gevolg maar ook een oorzaak voor verbetering. Als in de wijk meer soorten planten te vinden zijn zal dit ervoor zorgen dat ook meer soorten dieren naar de wijk toetrekken. Denk dan bijvoorbeeld aan insecten. Daarmee zorgen bijvoorbeeld natuurlijke vijanden dat vervelende muggen het moeilijker krijgen. Daarnaast kunnen soorten planten die dieper wortelen ook helpen om de bodem te verbeteren, zoals een betere infiltratie van regenwater. Dat doen planten niet alleen, ook dieren zoals wormen,  bacteriĆ«n en schimmels dragen hieraan bij.

Verschillende proefstroken zijn in het voorjaar ingezaaid en hebben tot het najaar kunnen groeien en bloeien. Op meerdere momenten zijn we gaan kijken welke soorten planten zijn opgekomen en welke insecten voor komen in de proefstroken. In de eerder gehouden veldbezichtigingen zijn diverse insecten gevonden, maar ook kikkers zijn gespot. In de komende seizoenen zullen sommige van de gezaaide planten het beter gaan doen en daarmee bij gaan dragen aan meer biodiversiteit. 

In de proefstrook gelegen naast de Weijevlietweg in Vlissingen was de bodem dusdanig nat dat de kruiden minder goed volgroeid leken. Een voorbeeld is dat de smalle weegbree daar geen diepe penwortels vormde, wat normaliter wel gebeurt. Dit is te zien in de bijgevoegde foto. Alsnog dragen de kruiden in deze proefstrook bij aan een betere bodem. De bloemen en kruiden dragen bij aan een betere bodemgesteldheid doordat ze dieper en diverser wortelen dan gras. Daarbij trekken ze ook meer dieren aan.

De proefstroken staan eind november nog deels in bloei maar de meeste planten zijn nu ondertussen uitgebloeid. Van de aangelegde proefstroken zal de helft worden gemaaid en de helft blijft staan als wintervoedselgewas. Tegelijkertijd kunnen we dan zien wat het verschil in ontwikkeling voor een 2e seizoen.

Terug naar blog overzicht