Naar hoofdinhoud

Werkbezoek Stimulus en projectpartners Klimaatadaptatie Zeeland

Op 2 december 2024 vond er een werkbezoek plaats waar projectpartners van het Europese project Klimaatadaptatie Zeeland en vertegenwoordigers van Stimulus programmamanagement samen kwamen om de voortgang en barrières van het project te bespreken. Ook bezochten de project partners het HZ Joint Research Center Zeeland waar onderzoek wordt gedaan naar de hergebruiksmogelijkheden van verschillende waterbronnen.

Het Klimaatadaptatie Zeeland project focust op het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk, door het tegengaan van wateroverlast en hittestress. Daarnaast wordt er samen met inwoners gekeken naar ontmoetingsplekken en het vergroten van verkeersveiligheid in de wijk. Verder wordt binnen dit project een duurzame watercyclus ontwikkelt, waarbij een grote hoeveelheid van het opgevangen water gezuiverd en hergebruikt kan worden en het ontwikkelen van ecologisch netwerken die de biodiversiteit in de wijk verbeteren.

Tijdens het werkbezoek kwamen de verschillende projectpartners bij elkaar, waaronder de Gemeente Middelburg, Gemeente Vlissingen, HZ University of Applied Sciences, Zeeuwse Milieu Federatie, DSV Zaden, RKI Solutions, Cityseeds Middelburg en PureBlue om de voortgang van de verschillende deelprojecten te bespreken. Ook waren er  vertegenwoordigers van Stimulus programmamanagement aanwezig bij dit werkbezoek. Stimulus programmamanagement is een organisatie dat Europese, nationale en regionale subsidieprogramma’s in Zuid-Nederland faciliteert en de voortgang van de projecten controleert. Twee vertegenwoordigers van Stimulus waren bij dit bezoek aanwezig om de ontwikkelingen binnen het project te volgen.

Presentaties van de projectpartners

De Gemeente Middelburg gaf uitleg over de ontwikkelingen en het definitieve ontwerp van het Meanderpark bij de Meanderflat in Dauwendaele. De Gemeente Vlissingen presenteerde de voortgang en het definitieve ontwerp van de herinrichting in de wijk Westerzicht. Zowel de gemeente Middelburg als gemeente Vlissingen zijn actief met inwoners in gesprek gegaan om tot deze ontwerpen te komen. De Zeeuwse Milieu Federatie werkt nauw samen met beide gemeentes om participatieve activiteiten te organiseren met inwoners in de wijken. Dit gaat ook in samenwerking met organisaties zoals City Seeds Middelburg.

DSV Zaden, de HZ en de gemeentes werken samen om de ecologie en biodiversiteit in de wijken te verbeteren. DSV Zaden en de HZ doen bodemonderzoek op verschillende plekken en ontwikkelen verschillende zaadmengsels om de biodiversiteit in het gebied te behouden en verbeteren. Naast het behouden van de ecologie, zijn DSV Zaden en de HZ ook bezig met onderzoek naar het tegengaan van het hitte-eiland effect. Het hitte-eiland effect houdt in dat steden aanzienlijk warmer zijn dan het omliggende plattelandsgebied. Dit wordt veroorzaakt doordat stedelijke gebieden overdag meer warmte opnemen dan wat gedurende de nacht kan worden afgestaan. Vooral donkere, verharde oppervlakten dragen bij aan dit effect. Binnen dit project wordt onderzocht hoe het hitte-eiland effect af kan nemen, door bijvoorbeeld de wijk te vergroenen.

Bezoek Joint Research Center Zeeland

Het werkbezoek werd vervolgd bij het Joint Research Center Zeeland (JRCZ). De HZ en PureBlue werken samen aan een gesloten, duurzame watercyclus en doen onderzoek naar de mogelijkheden van lokale waterzuivering. Ook wordt onderzocht hoe opgevangen water uit verschillende bronnen, denk aan regenwater en gebruikt water in huishoudens, kan worden hergebruikt. In het JRCZ wordt onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden van het zuiveren en hergebruiken van water. In het bijzonder kregen de projectpartners uitleg over het onderzoek naar zuivering van regenwater.

 

Het was een succesvol werkbezoek met inspirerende ontwikkelingen om de wijken in Zeeland leefbaarder en toekomstbestendig te maken.

werkbezoek stimulus
werkbezoek stimulus 2
werkbezoek stimulus 3
Terug naar blog overzicht